Βούτηξαν στη μυστηριώδη θαλάσσια τρύπα του Μπελίζ και να τι βρήκαν

Βούτηξαν στη μυστηριώδη θαλάσσια τρύπα του Μπελίζ και να τι βρήκαν
Advertisement

Εγκατεστημένη κάπου 70 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών της Πόλης του Μπελίζ, η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια τρύπα του κόσμου, πίσω μόνο από τη Δρακότρυπα της Κίνας.

Και σαν να μη φτάνει αυτό, βρίσκεται στο κέντρο του δεύτερου μεγαλύτερου κοραλλιογενή υφάλου του πλανήτη και μνημείου της UNESCO. Την Great Blue Hole την έκανε γνωστή και παινεμένη ο Ζακ-Ιβ Κουστό το 1971, τα πώς και τα γιατί της παρέμεναν ωστόσο άγνωστα.

Βούτηξαν στη μυστηριώδη θαλάσσια τρύπα του Μπελίζ και να τι βρήκαν - Εικόνα 1

Μέχρι πρόσφατα όλα αυτά, καθώς μαζί της ασχολήθηκε ο βαθύπλουτος και πάντα περιπετειώδης Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος με μια ομάδα επιστημόνων πήγαν να ανακαλύψουν την καταγωγή του τουλάχιστον μυστηριώδους αυτού μέρους.

 

 

Submerging into the @aquaticasubs Stingray to dive the beautiful #Belize #BlueHole

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Richard Branson (@richardbranson) στις 2 Δεκ, 2018 στις 1:53 μμ PST

Με διάμετρο 318 μέτρων και βάθος στα 124 μέτρα, η Great Blue Hole καταπίνει άνετα δύο Boeing 724, για τέτοιο μέγεθος μιλάμε. Ο Μπράνσον πήρε στο ταξίδι του στο άγνωστο και τον εγγονό του Κουστό, τον Φαμπιάν, με τον οποίο μπήκαν στο ειδικό υποβρύχιο του μεγιστάνα και καταβυθίστηκαν, μεταφέροντας ζωντανά την περιπέτειά τους μέσω live streaming.

 

 

Very excited to be joining an historic expedition to the bottom of the Blue Hole in #Belize, raising awareness of the need to protect the #ocean and undertaking some fascinating scientific experiments. More details to come… #protecttheocean @oceanunite

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Richard Branson (@richardbranson) στις 29 Οκτ, 2018 στις 3:42 πμ PDT

Οι δυο τους, αλλά και θαλάσσιοι βιολόγοι, δύτες, κινηματογραφιστές και άλλοι επιστήμονες, μπαινοβγήκαν αρκετές φορές στην τρύπα, όντας η πρώτη τόσο οργανωμένη και εξοπλισμένη αποστολή που αναζητεί τις απαρχές της.

Εκεί βρήκαν, ας πούμε, εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του νερού, κάτι που όπως μας είπαν οι επιστήμονες μπορεί να περιέχει εντός του τις πρώτες αδιάσειστες ενδείξεις για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην παρακμή των Μάγια μεταξύ 800-1000 μ.Χ.

 

Ακόμα εντυπωσιακότερα ήταν τα στοιχεία που βρήκαν και υποδεικνύουν πως η θηριώδης τρύπα δεν ήταν πάντα υποθαλάσσια. Στο νότιο τοίχωμά της εντόπισαν ένα δαιδαλώδες δίκτυο σπηλιών κάτω από την επιφάνεια του νερού, όπου βρήκαν μεγάλους σταλακτίτες! Και σταλακτίτες υπάρχουν μόνο σε στεγνά σπήλαια.

Σπήλαιο ήταν δηλαδή κάποτε, σπήλαιο που κάλυψε κάποια στιγμή από το νερό. Τι οδήγησε στο να καλυφθεί από το νερό; Πιθανότατα η κλιματική αλλαγή…

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα