Πλανήτης Άρης: Το Curiosity εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ – Εκεί που κάποτε υπήρχε μια τεράστια λίμνη

Πλανήτης Άρης: Το Curiosity εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ – Εκεί που κάποτε υπήρχε μια τεράστια λίμνη
Advertisement

Ένα κρατήρα στον πλανήτη Άρη διερευνά τώρα η Nasa με το Curiosity που κάποτε ήταν λίμνη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να υποστηρίξει ζωή.

Λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη η NASA επανέρχεται στο θέμα νερό στον Άρη με μια νέα ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση.

Ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity που εξερευνά τον γιγάντιο κρατήρα Γκέιλ , είχε εντοπίσει ίχνη της παρουσίας νερού εκεί στο μακρινό παρελθόν. Τα μέλη της αποστολής ανακοίνωσαν ότι τα τελευταία δεδομένα που έστειλε το ρομπότ αποκαλύπτουν το υδάτινο παρελθόν του κρατήρα. Υπήρχε εκεί μια τεράστια ήρεμη λίμνη στην οποία υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ζωή.

Ο κρατήρας Γκέιλ έχει διάμετρο 94 χλμ και η κορυφή του έχει απόσταση τον πυθμένα του περίπου πέντε χλμ. Σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής Curiosity πριν από 3,8 έως 3,3 δισεκατομμύρια χρόνια οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες στον Αρη ανάμεσα στα άλλα δημιουργούσαν μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή στα ανώτερα τμήματα του κρατήρα.

Τα αποθέματα αυτά έλιωναν περιοδικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλοί χείμαρροι που δημιουργούσαν κατά τόπους στον κρατήρα μικρότερες ή μεγαλύτερες λίμνες.

Όταν ο κλιματικός κύκλος πάγωνε τα αποθέματα οι λίμνες ξεραίνονταν και αργότερα όταν ξεκινούσε και πάλι το λιώσιμο ξαναγέμιζαν με νερό. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι στο μεσοδιάστημα αυτής της διαδικασίας στο υπέδαφος του κρατήρα είχαν παραμείνει για μεγάλο διάστημα αποθέματα νερό.

Η πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος της νέας ανακάλυψης είναι κάποια στιγμή σε αυτό το πήγαινε έλα του νερού στον κρατήρα σχηματίστηκε μια μεγάλη λίμνη με ήρεμα νερά η οποία διατηρήθηκε για χρονικό διάστημα τέτοιο ώστε να είναι φιλική στην εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής.

Μια από τις φωτογραφίες που έχει στείλει το Curiosity από τον κρατήρα Γκέιλ ο οποίος κάποτε είχε μετατραπεί σε λίμνη

Μια από τις φωτογραφίες που έχει στείλει το Curiosity από τον κρατήρα Γκέιλ ο οποίος κάποτε είχε μετατραπεί σε λίμνη

Η νέα μελέτη προστίθεται σε όλες τις προηγούμενες που δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπήρχαν κάποιες μορφές ζωής στον Πλανήτη Άρη στο μακρινό παρελθόν και ίσως κάποιες από αυτές ίσως να εξακολουθούν να υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη με τους επιστήμονες να εικάζουν ότι έχουν βρει καταφύγιο σε μεγάλα βάθη στο υπέδαφος του.

planet_mars

Πώς έμοιαζε κάποτε ο πλανήτης Άρης

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα