Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προφητείες της Κασσάνδρας;

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προφητείες της Κασσάνδρας;
Advertisement

Η ίδια η Κασσάνδρα, κατά την κατάληψη της Τροίας, καταφεύγει στο ναό της Αθηνάς. Εκεί την καταδιώ­κει ο Αίαντας ο Λοκρός· εκείνη αγκαλιάζει τότε το άγαλμα της θεάς, ο Αίαντας όμως την τραβά με τη βία από αυτό και κλονίζει το άγαλμα από τη βάση του· η Κασσάνδρα ικετεύει τον ουρανό.

Οι Έλληνες, μπροστά σ’ αυτή την ιεροσυλία, είναι έτοιμοι να λιθοβολήσουν τον Αίαντα, ο οποίος όμως σώζεται βρίσκοντας καταφύγιο στο βωμό της θεάς, που πριν από λίγο είχε προσβάλει! Περισσότερα στοιχεία για τις προφητείες της Κασσάνδρας στο κείμενο που ακολουθεί.

Είναι αλήθεια ότι η Κασσάνδρα, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ήταν κόρη του Πρίαμου και της Εκάβης. Είχε δίδυ­μο αδελφό τον Έλενο. Όταν γεννήθηκαν, ο Πρίαμος και η Εκάβη τέλεσαν γιορτή στο ναό του Θυμβραίου Απόλλωνα, που βρισκόταν σε μικρή απόσταση έξω από τα τείχη της Τροίας.

Το βράδυ έφυγαν ξεχνώντας τα παιδιά, τα οποία πέρασαν τη νύχτα στο ιερό. Την άλλη μέρα το πρωί, όταν γύρισαν να τα αναζητήσουν, τα βρήκαν κοιμισμένα, ενώ δύο φίδια έβαζαν τη γλώσσα τους στα αυτιά τους, για να τα «εξαγνίσουν».

Στις κραυγές των τρομαγμένων γονιών τα ζώα αποτραβήχτηκαν στις ιερές δάφνες που βρίσκονταν εκεί. Tα παιδιά κατόπιν φανέρωσαν το χάρισμα της μαντικής, που τους είχε μεταδώ­σει η «κάθαρση» των φιδιών.

Ένας άλλος μύθος αφηγείται πως η Κασσάν­δρα είχε λάβει το χάρισμα αυτό από τον Απόλλωνα τον ίδιο.

Ο Θεός, ερωτευμένος μαζί της, της υποσχέθηκε να της μάθει να μαντεύει το μέλλον, αν δεχόταν να γίνει δική του. Η Κασ­σάνδρα δέχτηκε τη συναλλαγή και πήρε τα μα­θήματα του Θεού. Μόλις όμως τα διδάχτηκε, ξέφυγε από τη συμφωνία. Ο Απόλλωνας τότε την έφτυσε στο στόμα παίρνοντας πίσω όχι το χάρισμα της μαντικής αλλά της πειθούς.

Λέγεται πάντως γενικά ότι η Κασσάνδρα ήταν μάντισσα «εμπνευσμένη», όπως η Πυθία και η Σίβυλλα. Κατεχόταν από το θεό και έδινε χρησμούς μέσα σε παραλήρημα. Ο Έλενος αντίθετα προέλεγε το μέλλον σύμφωνα με το πέ­ταγμα των πουλιών και τα εξωτερικά σημάδια.

kassandra

Ο καταλυτικός ρόλος των προφητειών της Κασσάνδρας

Η ίδια η Κασσάνδρα, κατά την κατάληψη της Τροίας, καταφεύγει στο ναό της Αθηνάς. Εκεί την καταδιώ­κει ο Αίαντας ο Λοκρός· εκείνη αγκαλιάζει τότε το άγαλμα της θεάς, ο Αίαντας όμως την τραβά με τη βία από αυτό και κλονίζει το άγαλμα από τη βάση του· η Κασσάνδρα ικετεύει τον ουρανό. Οι Έλληνες, μπροστά σ’ αυτή την ιεροσυλία, είναι έτοιμοι να λιθοβολήσουν τον Αίαντα, ο οποίος όμως σώζεται βρίσκοντας καταφύγιο στο βωμό της θεάς, που πριν από λίγο είχε προσβάλει.

Αναμφισβήτητα, οι προφητείες της Κασσάνδρας μνημονεύονται σε κάθε σημαντική στιγμή της ιστορίας της Τροίας· κατά τον ερχομό του Πάρη στην Τροία, πρόβλεψε πως ο νέος αυτός (που δεν ήταν ακόμη γνωστός με την αληθινή του ταυτότητα) έμελλε να φέρει την καταστροφή στην πόλη. Είναι μάλιστα έτοιμη να πετύχει τη θανάτωση του, όταν αναγνωρίζει ότι είναι γιος του Πρίαμου, πράγμα που του σώζει τη ζωή.

kassandra

«Η Κασσάνδρα και η καμμένη Τροία». Πίνακας της Έβελυν ντε Μόργκαν.

Αργότερα, όταν ο Πάρης επιστρέφει στην Τροία με την Ελένη, η Κασσάνδρα προλέγει ότι αυτή η αρπαγή θα προκαλέσει το χαμό της πόλης. Κανένας όμως δεν την πιστεύει, όπως συνήθως. Είναι η πρώτη που ξέρει, μετά το θάνατο του Έκτορα και την πρεσβεία του Πρίαμου στον Αχιλλέα, ότι ο Πρίαμος επιστρέφει με το κορμί του γιου του.

Υποστηριγμένη από το μάντη Λαοκόωντα αντιστέκεται με όλες τις δυνάμεις της στο σχέδιο να βάλουν μέσα στην πόλη το ξύλινο άλογο, που άφησαν οι Έλληνες στην ακτή, ενώ προσποιήθηκαν ότι αποχωρούν. Η Κασσάνδρα είπε πως το άλογο είναι γεμάτο από οπλισμέ­νους πολεμιστές. Ο Απόλλωνας όμως στέλνει φίδια που καταπίνουν τον Λαοκόωντα και τους γιους του και οι Τρώες δεν την παίρνουν υπόψη τους.

Της Κασσάνδρας τής αποδίδουν επίσης πολλές προφητείες, που έχουν σχέση με την τύχη των γυναικών της Τροίας, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν μετά την άλωση της πόλης, και με το μέλλον του γένους του Αινεία.

Η ίδια κατά την κατάληψη της Τροίας καταφεύγει στο ναό της Αθηνάς. Εκεί την καταδιώ­κει ο Αίαντας ο Λοκρός· εκείνη αγκαλιάζει τότε το άγαλμα της θεάς, ο Αίαντας όμως την τραβά με τη βία από αυτό και κλονίζει το άγαλμα από τη βάση του· η Κασσάνδρα ικετεύει τον ουρανό. Οι Έλληνες, μπροστά σ’ αυτή την ιεροσυλία, εί­ναι έτοιμοι να λιθοβολήσουν τον Αίαντα, ο οποίος όμως σώζεται βρίσκοντας καταφύγιο στο βωμό της θεάς, που πριν από λίγο είχε προ­σβάλει.

Όταν μοιράστηκαν τα λάφυρα, η Κασσάνδρα δόθηκε στον Αγαμέμνονα, ο οποίος την ερωτεύτηκε με πάθος.

Η Κασσάνδρα είχε μείνει ως τό­τε παρθένα, παρόλο που δεν είχαν λείψει μνη­στήρες που την είχαν ζητήσει για γυναίκα, και συγκεκριμένα ο Οθρυονέας, ο οποίος είχε υπο­σχεθεί στον Πρίαμο να τον απαλλάξει από τους Έλληνες, αν του έδινε για αμοιβή, μετά τη νίκη, την κόρη του. Ο Οθρυονέας όμως βρήκε το θά­νατο από τον Ιδομενέα.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα