Η Μέρκελ «βάζει χέρι» σε facebook και google – Ζητά αποκάλυψη πληροφοριών

Η Μέρκελ «βάζει χέρι» σε facebook και google – Ζητά αποκάλυψη πληροφοριών
Advertisement

Τις χώρες της ΕΕ να μεριμνήσουν για τα συστήματα προστασίας δεδομένων κάλεσε η γερμανίδα Καγκελάριος κ.Άνγκελα Μέρκελ μετά από τη γνωστοποίηση της μεγάλης κλίμακας υποκλοπής πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες,μέσω CIA και NSA.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία θα ήθελε να προτείνει μια ενιαία νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα της προστασίας δεδομένων, αντί των επιμέρους νομοθεσιών κάθε κράτους.
Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη, μεταδίδεται, ότι σε γίγαντες του Διαδικτύου όπως το Google και το Facebook, πρέπει να επιβάλλεται νομικά να αποκαλύπτουν τις μεθόδους μετάδοσης πληροφοριών.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND ήταν εν γνώσει της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών και της αποθήκευσης των δεδομένων Γερμανών χρηστών επί χρόνια και είχε χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά σε υποθέσεις πολιτών της Γερμανίας που είχαν απαχθεί στο εξωτερικό.

Τα ερωτήματα σχετικά με το πόσα γνώριζαν η γερμανική κυβέρνηση και η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών έχουν ενταθεί στη Γερμανία.

Το θέμα φαίνεται πως μετατρέπεται σε προεκλογικό ζήτημα για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που διεκδικεί τρίτη θητεία τον Σεπτέμβριο και παρότι θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί, η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) προσπαθεί να διαψεύσει κάθε υπόνοια ότι γνώριζε περισσότερα από όσα έχει αφήσει να φανούν.

Επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Μπιλντ έγραψε πως η BND είχε ζητήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) τα αρχεία με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Γερμανών πολιτών που είχαν απαχθεί στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τους εντοπίσει και να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με τις επαφές τους.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλια.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας επιχείρησης παρακολούθησης των επικοινωνιών, με κωδική ονομασία PRISM, αφού ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι αυτό συλλέγει και καταχωρεί δεδομένα ευρωπαίων, Αμερικανών και άλλων χρηστών υπηρεσιών όπως αυτές της Google, του Facebook, του Skype κ.ά. αμερικανικών εταιριών. Εξάλλου οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλύφθηκε ότι κατασκόπευαν επί σειρά ετών τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων και αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξη του προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ από τα μέσα ενημέρωσης, δεσμεύθηκε χθες Κυριακή να επιδιώξει την αυστηρότερη προστασία των δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ είπε πως αναμένει η Ουάσινγκτον να τηρεί τη γερμανική νομοθεσία στο μέλλον.

Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν μια έμμεση παραδοχή του γεγονότος ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιθανόν παραβίασαν το νόμο στη Γερμανία.

Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ έστειλε τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ για να ζητήσει εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές, αλλά η πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε με χλευασμό από την αντιπολίτευση αφού δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση από μέρους των ΗΠΑ, παρά τις σκληρές τοποθετήσεις που είχε κάνει πριν μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο Φρίντριχ.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή της βουλής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με το ταξίδι του αυτή την εβδομάδα.

Μια δημοσκόπηση η οποία είχε διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα από το ινστιτούτο Forsa έδειξε ότι οι 4 στους 5 Γερμανούς δεν πίστεψαν ότι η κυβέρνησή τους έλεγε την αλήθεια όταν ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ είχε δηλώσει ότι οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανικές, αλλά πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή τηρούσε τη γερμανική νομοθεσία.

Η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, είπε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι χαιρετίζει την δέσμευση της Μέρκελ σε μια ισχυρή, ενιαία προστασία των δεδομένων με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisement

Σχετικά άρθρα