Θα μπορούσε η τηλεόρασή σου να σε παρακολουθεί; – Βίντεο

Θα μπορούσε η τηλεόρασή σου να σε παρακολουθεί; – Βίντεο
Advertisement

Όπως αποκαλύπτει μια μαλτέζικη εταιρεία θα μπορούσε ακόμη και να λειτουργεί ως μεγάλος αδελφός και να καταγράφει τις κινήσεις των κατόχων της, χωρίς να το ξέρει κανείς.

Η εταιρεία δημοσίευσε μάλιστα βίντεο στο οποίο μπορεί να δει κανείς πώς ακριβώς πραγματοποιείται η κυβερνοεπίθεση. «Μπορούμε να εγκαταστήσουμε κακόβουλο λογισμικό για να αποκτήσουμε ολοκληρωτική πρόσβαση στην τηλεόραση» αναφέρει χαρακτηριστικά το βίντεο, ενώ επισημαίνεται ότι το ελάττωμα αυτό δεν συναντάται μονάχα στο συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά και στα έντεκα μοντέλα Samsung της τελευταίας γενιάς.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι smart τηλεοράσεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όμως στερούνται του ίδιου επιπέδου προστασίας. Για παράδειγμα, οι τηλεοράσεις δεν διαθέτουν το λεγόμενο τείχος προστασίας (firewall) ή τα ειδικά αντι-ιικά λογισμικά προγράμματα (anti-virus).

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι χάκερ θα πρέπει πρώτα να παραβιάσουν το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένη η τηλεόραση, καθώς επίσης να γνωρίζουν τη δικτυακή διεύθυνση ΙΡ της συσκευής. Συνεπώς, η παραβίαση είναι πιο πιθανό να γίνει στοχευμένα και όχι τυχαία. H εταιρεία ReVuln που εδρεύει στη Μάλτα ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί της, λειτουργώντας ως χάκερ, κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας τηλεόρασης που κυκλοφορεί στην αγορά και διαθέτει σκληρό δίσκο, μικρόφωνα και κάμερα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το μοντέλο θα μπορεί να παρακολουθεί – εν αγνοία τους φυσικά – τους κατόχους της. Θα βλέπει και θα ακούει τι συμβαίνει στον χώρο που είναι εγκατεστημένη η συσκευή ενώ επίσης θα μπορεί να αποκτήσει τα δεδομένα που είναι καταχωρημένα στον σκληρό δίσκο της.

Advertisement

Σχετικά άρθρα