Γιατί είναι το ηλιοβασίλεμα του Άρη είναι μπλε;

Γιατί είναι το ηλιοβασίλεμα του Άρη είναι μπλε;
Advertisement

Η Γη και ο Άρης είναι σαν τους καθρέφτες. Ο Άρης είναι ο Κόκκινος Πλανήτης. Η γη είναι η ανοιχτή μπλε κουκίδα. Ο Άρης είναι μια δροσερή έρημος. Η γη είναι γεμάτη από νερό και ζωή. Αλλά υπάρχει μια άλλη περίεργη διαφορά. Ο ουρανός στον Άρη είναι κόκκινος, ενώ τα ηλιοβασιλέματα του είναι μπλε.

Ο λόγος πίσω από αυτό είναι παρόμοιος με το γιατί ο ουρανός μας είναι μπλε και τα ηλιοβασιλέματα μας είναι κόκκινα. Το φως από τον Ήλιο διασκορπίζεται βάσει του τι είναι στην ατμόσφαιρα. Το ηλιακό φως περιλαμβάνει φως πολλών διαφορετικών μηκών κύματος και μόρια και σωματίδια σκόνης αλληλεπιδρούν μόνο με συγκεκριμένα κύματα. Η διασπορά του φωτός από αυτά τα σωματίδια είναι το κλειδί για το χρώμα που βλέπουμε.

Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ περιορισμένη – η πίεση της είναι ισοδύναμη με περίπου το 1% της Γης. Είναι κατασκευασμένο από διοξείδιο του άνθρακα και έχει πολλή σκόνη. Αυτή η λεπτή σκόνη τείνει να διασκορπίσει το κόκκινο φως έτσι ώστε ο ουρανός να εμφανίζεται κοκκινωπό, που αφήνει το μπλε φως μέσα. Στη Γη, είναι το αντίστροφο. Το μπλε φως αναπηδά από τα μόρια του αέρα δίνοντας στον ουρανό τη χαρακτηριστική του απόχρωση. Στο ηλιοβασίλεμα το φως έχει μεγαλύτερη απόσταση για να ταξιδέψει μέσα στην ατμόσφαιρα, έτσι διασκορπίζει περισσότερο. Αυτό που απομένει είναι το χρώμα που βλέπουμε.

Στη Γη, έχουμε μια ευρύτερη παλέτα κόκκινων, η οποία στην πραγματικότητα ενισχύεται από την τέφρα από τα ηφαίστεια και τη σκόνη από τις πυρκαγιές. Στον Άρη, έχουμε ένα δροσερό μπλε χρώμα.

Ευρεία θέα σε ένα ηλιοβασίλεμα πάνω από τον κρατήρα Gusev που τραβήχτηκε από το Spirit Rover της NASA το 2005. Τόσο το μπλε aureole όσο και ο ροζ ουρανός εμφανίζονται. NASA / JPL-Caltech Περιέργεια, Πνεύμα και Ευκαιρία, οι αμήχανοι ρομποτικοί δρομείς που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη, έχουν παρακολουθήσει και καταγράψει το περίεργο φαινόμενο. Είναι ενδιαφέρον ότι η Γη και ο Άρης είναι τα μόνα δύο μέρη του Ηλιακού Συστήματος που έχουν ηλιοβασιλέματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε.

Ο υδράργυρος στερείται ατμόσφαιρας, έτσι ώστε να βλέπουμε τον Ήλιο να εξαφανίζεται ενώ η θερμοκρασία πέφτει από 427 ° C (-80 ° F) σε -173 ° C (-279 ° F), καθώς μεταβαίνουμε από την πλευρά της ημέρας στη νύχτα. Έχει επίσης μια πολύ μεγάλη μέρα, περιστρέφοντας τον εαυτό της κάθε 58 και λίγες μέρες.

Αλλά η μετάβαση στη Αφροδίτη θα ήταν ακόμα χειρότερη. Η πυκνή κάλυψη του σύννεφου και η εξαιρετικά πυκνή ατμόσφαιρα θα σταματούσαν να φτάσουν οι ακτίνες του Ήλιου. Και η υψηλή θερμοκρασία και η όξινη βροχή θα λιώνουν εύκολα τα κοστούμια μας – και τελικά τα πρόσωπά μας – μακριά.

Ίσως ο Τιτάνας να μπορεί να προσφέρει ένα σπάνιο ηλιοβασίλεμα, περιστασιακά, μέσα στην πυκνή του ατμόσφαιρα. Αλλά προς το παρόν, το γήινο ηλιοβασίλεμα και τα βίντεο των αρειανών είναι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε.
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα