Θάνατος από μαύρη τρύπα

Advertisement
Προσομοίωση του Black Hole Flare
Αυτή η προσομοιωμένη εικόνα δείχνει το αέριο από  ένα «παλιρροιακά» τεμαχισμένο αστέρι που πέφτει σε μια μαύρη τρύπα. Βλέπουμε ακόμα ότι το φυσικό αέριο αποβάλλεται σε υψηλές ταχύτητες στο διάστημα.
Credit: NASA, Σ. Gezari (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, MD), Α. Υπόλοιπο (Space Telescope Science Institute, Βαλτιμόρη, MD), και R. Chornock (Harvard-Smithsonian Κέντρο Αστροφυσικής, Cambridge, MA. )

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα αστρικό θύμα μιας γιγαντιαίας μαύρης τρύπας – ένα άτυχο αστέρι του οποίου ο θάνατος μπορεί να παρέχει τελικά περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις εσωτερικές διεργασίες του αινιγματικού βαρυτικού τέρατος που το κατασπαράζει.

Υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι αντικείμενα εκατομμύρια έως και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από τη μάζα του ήλιου που παραμονεύουν στις καρδιές των περισσότερων γαλαξιών. Περιμένουν ήσυχα μέχρι τα θύματα, όπως είναι τα αστέρια, να περιπλανηθούν αρκετά κοντά τους για να τεμαχίσουν.

Οι επιστήμονες συλλάβαν μια μαύρη τρύπα στα «πράσα» σε μία αστρική δολοφονία πέρυσι. Τώρα οι ερευνητές έχουν καθορίσει όχι μόνο τον ένοχο σε μία παρόμοια κοσμική ανθρωποκτονία, αλλά και το ατύχημα καθώς και ένα αστέρι πλούσιο σε αέριο ήλιο.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαστε πράγματι σε θέση να εντοπίσουμε το είδος του άστρου που είχε διαταραχθεί», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ο Suvi Gezari, ένας αστρονόμος από το Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins.
  

Θάνατος από μαύρη τρύπα

Οι αστρονόμοι λένε ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες  για να «διαρρήξουν» αστέρια γίνεται πολύ σπάνια, ίσως μόνο μία φορά κάθε 10.000 χρόνια ανά γαλαξία. Για να εντοπίσει μια τέτοια περίπτωση, ο Gezari και οι συνεργάτες της παρακολουθούνε εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες στο υπεριώδες φως με το διαστημικό τηλεσκόπιο Galaxy Evolution Explorer (GALEX) και στη Χαβάη με το τηλεσκόπιο της βάσης Pan-STARRS.

Advertisement

Πρόσφατα άρθρα